Piernik z mąki orkiszowej

Jak wiecie, ostatnio przygotowałyśmy naturalną przyprawę korzenną, którą możecie znaleźć na naszym blogu (tutaj). 
Dzisiaj mogłyśmy ją wykorzystać do przygotowania pysznego piernika z mąki orkiszowej.
Naturalne składniki i wspaniały aromat domowych przypraw sprawił, że poczułyśmy prawdziwą magię Świąt. J



Aby przygotować nasz wypiek potrzebujecie :
2,5 szklanki mąki orkiszowej ( polecamy mąkę TOTA, wypieki zawsze na niej wspaniale rosną)
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika, najlepiej domowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki płynnego miodu (my użyłyśmy zwykłego i podgrzałyśmy)
3/4 szklanki oleju rzepakowego (użyłyśmy oleju SemCo, ze względu na bardzo dobrą jakość)
1 szklanka letniego mleka
2 całe jajka
1/2 szklanki orzechów włoskich
Dodatkowo:
Powidła śliwkowe do przełożenia
Na polewę:
1 tabliczka czekolady
3 łyżki gorącego mleka
1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni. Małą keksówkę  wyłóżcie papierem do pieczenia.  Do miski przesiejcie mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól i dokładnie wymieszajcie. W osobnej misce przygotujcie miód, masło, mleko i jajka. Następnie przelejcie przygotowaną wilgotną masę do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dorzućcie orzechy .
Nasz piernik piekłyśmy 50 minut. Pozostawiłyśmy go do lekkiego ostygnięcia, w delikatnie uchylonym piekarniku. Przekroiłyśmy go wzdłuż na 3 części i przełożyłyśmy powidłami. W rondelku rozgrzałyśmy masło, mleko i czekoladę a następnie oblałyśmy czekoladową masą nasze piernikowe ciasto, które pięknie wyrosło! 
Nasz wypiek wyszedł lekko skrzywiony, ale o to chodzi, by ciasto made at home było naturalne i niewyidealizowane!







Komentarze

  1. Ciekawy przepis , skorzystam z calą pewnościa.Ja nie robie korzennych piernikow , w ogóle piernikow ale co roku na święta korzystam ze starych przepisow pra babci( moze prapra babci) i wraz z corka pieczemy ciasteczka wg starych receptur.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis idealny na święta, które wbrew pozorom za chwilę się pojawią. Nie wiem, co jest u Was tradycją, ale u nas pierniczki są obowiązkowe. Chyba spróbuję tych, o których piszesz. Myślisz, że mąka orkiszowa od https://basiazsercem.pl/ się sprawdzi? Bo nie wiem, czy wybór odpowiedniej firmy jest ważny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty