Szarlotka na spodzie z płatków owsianych
Kochani! Nasza weekendowa propozycja na deser to pyszna, szarlotka na spodzie z płatków owsianych! Idealnie komponuje się np. z gałką lodów waniliowych.
Co Wy na to?
Składniki:
1 szkl zblendowanych płatków owsianych
1/2 szkl mąki orkiszowej
2 łyżki miodu (płynnego)
50 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
6 jabłek
1 łyżka cukru brązowego
Wykonanie:
Do miski wrzucić zmielone płatki owsiane, mąkę orkiszową, jajko, miód, masło, sodę i cynamon.
Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 20 minut.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubych oczkach.
Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem ok 10 minut.
Przestudzić.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wylepić dno tortownicy.
Przełożyć uprażone jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach.
Wierzch posypać cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Smacznego!
Co Wy na to?
Składniki:
1 szkl zblendowanych płatków owsianych
1/2 szkl mąki orkiszowej
2 łyżki miodu (płynnego)
50 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
6 jabłek
1 łyżka cukru brązowego
Wykonanie:
Do miski wrzucić zmielone płatki owsiane, mąkę orkiszową, jajko, miód, masło, sodę i cynamon.
Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 20 minut.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubych oczkach.
Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem ok 10 minut.
Przestudzić.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wylepić dno tortownicy.
Przełożyć uprażone jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach.
Wierzch posypać cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Smacznego!
Uwielbiam szarlotkę! Osobiście robię inną, bardziej pracochłonną, z bezą na górze. Ale ta wersja jest świetna na szybki i zdrowy deser :) Napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTaką z bezą też robimy :)
UsuńA ta wersja jest taka szybka, jak jest mniej czasu, ale polecamy! :)
Miłego weekendu kochana! :*
Uwielbiam szarlotkę ;) chętnie wypróbuje twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńMakijazagi.blogspot.com
Super! Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy Cię ciepło ! :*
Usuńświetny przepis! :) szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mojaszafamodnaszafa.blogspot.com
Bardzo fajny przepis. Wydaje się prostu i szybki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie przepisy :) Moją ulubioną szarlotką jest taka na spodzie z kaszy jaglanej - też Ci polecam takie rozwiązanie. A ja chętnie pochylę się nad blatem z płatków owsianych :)
OdpowiedzUsuńOoo super propozycja! W takim razie poproszę przepis! :D
UsuńUwielbiam szarlotkę, a w tej wersji zapowiada się smakowicie. Zapiszę i gdy będę robić kolejny raz skorzystam z przepisu. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSzarlotk? Zawsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta i na pewno wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotki pod każdą postacia
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować
OdpowiedzUsuń