Piernik z mąki orkiszowej
Jak wiecie,
ostatnio przygotowałyśmy naturalną przyprawę korzenną, którą możecie znaleźć na
naszym blogu (tutaj).
Dzisiaj mogłyśmy ją wykorzystać do przygotowania pysznego
piernika z mąki orkiszowej.
Naturalne
składniki i wspaniały aromat domowych przypraw sprawił, że poczułyśmy prawdziwą
magię Świąt. J
Aby
przygotować nasz wypiek potrzebujecie :
2,5 szklanki
mąki orkiszowej ( polecamy mąkę TOTA, wypieki zawsze na niej wspaniale rosną)
1 szklanka
cukru pudru
2 łyżki
ciemnego kakao
2 płaskie
łyżki przyprawy do piernika, najlepiej domowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki
płynnego miodu (my użyłyśmy zwykłego i podgrzałyśmy)
3/4
szklanki oleju rzepakowego (użyłyśmy oleju SemCo, ze względu na bardzo dobrą
jakość)
1 szklanka
letniego mleka
2 całe jajka
1/2 szklanki
orzechów włoskich
Dodatkowo:
Powidła
śliwkowe do przełożenia
Na polewę:
1 tabliczka
czekolady
3 łyżki
gorącego mleka
1 łyżeczka
masła
Sposób
przygotowania:
Rozgrzejcie
piekarnik do 170 stopni. Małą keksówkę
wyłóżcie papierem do pieczenia.
Do miski przesiejcie mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę,
sól i dokładnie wymieszajcie. W osobnej misce przygotujcie miód, masło, mleko i
jajka. Następnie przelejcie przygotowaną wilgotną masę do miski z suchymi
składnikami i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dorzućcie orzechy .
Nasz piernik
piekłyśmy 50 minut. Pozostawiłyśmy go do lekkiego ostygnięcia, w delikatnie
uchylonym piekarniku. Przekroiłyśmy go wzdłuż na 3 części i przełożyłyśmy
powidłami. W rondelku rozgrzałyśmy masło, mleko i czekoladę a następnie
oblałyśmy czekoladową masą nasze piernikowe ciasto, które pięknie wyrosło!
Nasz wypiek wyszedł lekko skrzywiony, ale o to
chodzi, by ciasto made at home było naturalne i niewyidealizowane!
Ciekawy przepis , skorzystam z calą pewnościa.Ja nie robie korzennych piernikow , w ogóle piernikow ale co roku na święta korzystam ze starych przepisow pra babci( moze prapra babci) i wraz z corka pieczemy ciasteczka wg starych receptur.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny na święta, które wbrew pozorom za chwilę się pojawią. Nie wiem, co jest u Was tradycją, ale u nas pierniczki są obowiązkowe. Chyba spróbuję tych, o których piszesz. Myślisz, że mąka orkiszowa od https://basiazsercem.pl/ się sprawdzi? Bo nie wiem, czy wybór odpowiedniej firmy jest ważny.
OdpowiedzUsuń