Brownie czekoladowo-kokosowe

Uwielbiamy proste i szybkie rozwiązania.
Dzisiaj mamy dla Was słodkości z naszym ukochanym dodatkiem - czekoladą!
Jak wiecie gorzka czekolada cudownie poprawia humor. 

Naukowcy, badając skład kakaowych ziaren, odkryli w nich wiele cennych dla zdrowia substancji.

Przedstawiamy Wam kilka powodów, dla których warto jeść gorzką czekoladę:

Pomaga w myśleniu, już kilka kostek może rozjaśnić nam umysł, poprawić koncentrację, pamięć lub podjąć właściwą decyzję.

Wzmacnia serce, zawarte w ziarnach kakaowych polifenole zapobiegają zawałowi serca i obniżają ciśnienie krwi.

Łagodzi kaszel! Tak, to prawda. Jakiś czas temu naukowcy odkryli, że zawarta w ziarnie kakaowca teobromina, skutecznie hamuje kaszel.

Dodaje energii, czekolada posiada węglowodany, magnez, potas, żelazo.

Zapraszamy na Brownie z masłem kokosowym.
 
 

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
150 g masła kokosowego, my użyłyśmy Planta Food
3 jajka
3/4 cukru brązowego
1/2 szkl mąki orkiszowej


Wykonanie:
Na małym ogniu rozpuszczać masło kokosowe, kiedy będzie w połowie płynne, dodać połamaną czekoladę, ważne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aż masło kokosowe i czekolada roztopią się i połączą.
W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
Dodać masę kokosowo-czekoladową, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach, na koniec dodać przesianą mąkę i jeszcze chwilę miksować, do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do tortownicy (u nas średnica 26cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) ok 30 minut.
Smacznego!
  


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty