Tort naleśnikowy ze szpinakiem, ricottą i łososiem

Ostatnio miałyśmy przyjemność prowadzić warsztaty kulinarne dla dzieci. Postanowiłyśmy przekonać dzieci do szpinaku! :)
Tort naleśnikowy ze szpinakiem, serkiem ricotta i wędzonym łososiem brzmi idealnie! Czy ktoś jeszcze nie jest przekonany?




Składniki na naleśniki:
4 jajka
2 szkl mąki pszennej
2 szkl mleka
1,5 szkl wody gazowanej
3 łyżki oliwy

Składniki na farsz:
szpinak w liściach
1 ząbek czosnku
1/4 posiekanej cebuli
sól
pieprz
2-3 łyżki masła
ser ricotta
łosoś wędzony
natka pietruszki

Wykonanie:
Naleśniki:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na jednolitą masę.
Patelnię rozgrzać. Smażyć naleśniki z każdej strony na złoty kolor.
Farsz:
Szpinak opłukać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Wrzucić szpinak i dusić ok 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Całość:
W naczyniu żaroodpornym układać naleśniki, przekładać je na przemian: jeden szpinakiem, następny serkiem ricotta z łososiem i posiekaną natką pietruszki. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 5-10 minut. Ozdobić natką pietruszki. Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty