Mazurki Wielkanocne

W Święta Wielkanocne na stołach oprócz kolorowych jajek, pisanek i baranka, nie może zabraknąć mazurka !
W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest wygląd. Symbolika zobowiązuje, więc jeśli chcecie pokazać swoje umiejętności musicie wyjątkowo się postarać. Na rynku można spotkać coraz ciekawsze formy tych słodkich przysmaków, np. w kształcie zajączka. My wybrałyśmy tradycyjną formę. Jesteśmy zwolenniczkami domowych wypieków i stawiamy na naturalny nieprzekombinowany styl.
Poniżej przedstawiamy Wam naszą wersję mazurka z mąki orkiszowej!
Do dzieła!



Składniki:
250 g mąki orkiszowej
125 g masła
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
2 łyżki wody
Dodatkowo:
1/2 puszki masy kajmakowej
gorzka czekolada lub jak w naszym przypadku kinder jaja
wiórki kokosowe
skórka pomarańczowa
płatki migdałowe
kolorowe posypki - wg uznania

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder i masło. Posiekać na drobno, dodać jajko i wodę. Wszystko wymieszać ręką na jednolitą masę. Schłodzić w zamrażarce ok 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto - kształt wg uznania :). U nas są to jajka.
Piec ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Ostudzić.
Masę kajmakową rozsmarować na cieście.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną zrobić napis/wzorki lub polewę wg uznania.
Przyozdobić wiórkami, skórką, posypką i płatkami migdałowymi - efekt końcowy zależy od Was :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty