Fondant Czekoladowy

Czekolada jest wspaniała na wszystko!
My nie wyobrażamy sobie bez niej życia i nie potrafimy sobie jej odmówić.
Dodajemy ją nawet do owsianki na śniadanie, ponieważ dzięki niej mamy dobry humor przez cały dzień :). Dzisiaj zapraszamy na pyszny fondant czekoladowy.




Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
2 jajka
3 łyżki brązowego cukru
mała szczypta soli
1 łyżka mąki pszennej typ 500
dodatkowo:
mąka do posypania foremek
cukier puder
2 foremki


Wykonanie:
Foremki wysmarować masłem i obsypać mąką. Nadmiar mąki usunąć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, opcja góra - dół.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z masłem, cały czas mieszając trzepaczką na gładką masę.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i szczyptę soli.
Chwilę wymieszać trzepaczką na jednolitą masę.
Dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać masę czekoladowo-maślaną i krótko zmiksować.
Ciasto przelać do foremek.
Piec ok 9 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut.
Fondanty przełożyć na talerzyki i posypać cukrem pudrem.
Można również dodać lody lub świeże owoce.
Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty