Lekkie pączki, słodko nadziane

Przed nami ostatni czwartek karnawału. Tłusty czwartek, jeden z naszych ulubionych :).
Proponujemy pączki pieczone, lżejsze, a równie pyszne i słodko nadziane.
 


Składniki na rozczyn:
100 ml ciepłego mleka
50 g drożdży (temperatura pokojowa)
1 łyżka mąki pszennej, typ 500
1 czubata łyżeczka cukru brązowego
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej, typ 500
180 g masła (temperatura pokojowa)
5 łyżeczek brązowego cukru
3 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy lub krem czekoladowy
cukier puder


Wykonanie:
Rozczyn:

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Wlać rozczyn i wymieszać łyżką.
Dodać jajka i urabiać ok 5 minut.
Po tym czasie dodać masło, najlepiej kawałkami.
Urabiać ok 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk.
Po tym czasie ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto i urabiać je chwilę.
Następnie rozwałkować na grubość ok 1cm.
Szklanką wykrawać kółka, na każdym położyć łyżeczkę dżemu lub kremu czekoladowego.
Złożyć każde kółko na pół i uformować pączki.
Gotowe włożyć do papilotek muffinkowych, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na funkcji góra - dół ok 17 minut.
Przestudzone pączki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

 





Komentarze

  1. Właśnie bawimy się ciastem z facetem,ciekawe czy wyjdą nsm tak apetyczne,jak Wasze 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty