Marchewkowe rogaliki

Kochani! Dzisiaj zapraszamy na marchewkowe... rogale!
Rogaliki wypełnione czekoladą, idealne na jesienne, ponure wieczory; na spotkanie z przyjaciółmi; na samotne popołudnie z książką lub serialem. 
A Wy kiedy lubicie najbardziej zajadać się słodkościami?





Składniki:
2 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA
2 marchewki
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
czekolada gorzka
czekolada biała
cukier puder do posypania rogalików


Wykonanie:
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.
Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone masło, cynamon, skórkę pomarańczową i marchewkę. Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie podzielić je na 4 części. Stolnicę posypać mąką i każdą część rozwałkować na koło, podzielić na 8 części, na każdej ułożyć kostkę czekolady i zawinąć rogalika.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 35 minut. Kiedy rogaliki ostygną, posypać je cukrem pudrem.





Za zdjęcie z rogalikami dziękujemy bardzo Ilonie! :)
Zapraszamy na jej profil, na którym możecie zobaczyć więcej prac! :)

https://www.facebook.com/IBudniaczy%C5%84ska-Fotografia-764122136965016/

Komentarze

Popularne posty