Domowa czekolada

Kochani! Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was słodycz, której jedyną wadą jest wysoka kaloryczność!
Zalety tego deseru są niepodważalne! 
 
Przede wszystkich zawiera sporo składników mineralnych , takich jak wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, a także witaminy jak A,D,E. 

Powoduje wydzielanie endorfin, które poprawiają nam nastrój i uśmierzają ból. 
 

Pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku był Krzysztof Kolumb, dziś kochają ją wszyscy!

Tak! To czekolada! Bez której osobiście nie potrafiłybyśmy żyć.
 

Aby przygotować domową czekoladę musimy przygotować:

-4 łyżki kakao
-200 g orzechów laskowych
-500g mleka w proszku
-200g miękkiego masła
-0,5 szklanki wody
-1 szklankę cukru kryształu
-bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania jest bardzo prosty !

Dokładnie mieszamy mleko z kakao.
 

Następnie rozpuszczamy masło z cukrem i energicznie mieszamy, tak aby karmelowa masa się nie przypaliła. Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko i kakao oraz ponownie mieszamy. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy wcześniej przygotowane orzechy (mogą to być orzechy różnego rodzaju). Dokładnie mieszamy i przelewamy do płytkiej blachy. 
Z własnego doświadczenia wiemy, że lepiej wyłożyć blaszkę folią spożywczą, tak by czekolada po schłodzeniu łatwiej odeszła.
Ps. Zamiast cukru możemy użyć miodu.
Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty