Domowa czekolada
Kochani! Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was słodycz, której jedyną wadą jest wysoka kaloryczność!
Zalety tego deseru są niepodważalne!
Pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku był Krzysztof Kolumb, dziś kochają ją wszyscy!
Tak! To czekolada! Bez której osobiście nie potrafiłybyśmy żyć.
-4 łyżki kakao
-200 g orzechów laskowych
-500g mleka w proszku
-200g miękkiego masła
-0,5 szklanki wody
-1 szklankę cukru kryształu
-bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania jest bardzo prosty !
Dokładnie mieszamy mleko z kakao.
Zalety tego deseru są niepodważalne!
Przede wszystkich zawiera sporo składników mineralnych , takich jak wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, a także witaminy jak A,D,E.
Powoduje wydzielanie endorfin, które poprawiają nam nastrój i uśmierzają ból.
Pierwszym Europejczykiem, który spróbował jej smaku był Krzysztof Kolumb, dziś kochają ją wszyscy!
Tak! To czekolada! Bez której osobiście nie potrafiłybyśmy żyć.
Aby przygotować domową czekoladę musimy przygotować:
-4 łyżki kakao
-200 g orzechów laskowych
-500g mleka w proszku
-200g miękkiego masła
-0,5 szklanki wody
-1 szklankę cukru kryształu
-bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania jest bardzo prosty !
Dokładnie mieszamy mleko z kakao.
Następnie rozpuszczamy masło z cukrem i energicznie mieszamy, tak aby karmelowa masa się nie przypaliła. Dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko i kakao oraz ponownie mieszamy. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy wcześniej przygotowane orzechy (mogą to być orzechy różnego rodzaju). Dokładnie mieszamy i przelewamy do płytkiej blachy.
Z własnego doświadczenia wiemy, że lepiej wyłożyć blaszkę folią spożywczą, tak by czekolada po schłodzeniu łatwiej odeszła.
Ps. Zamiast cukru możemy użyć miodu.
Smacznego !
Ps. Zamiast cukru możemy użyć miodu.
Smacznego !
musze zrobić
OdpowiedzUsuńpolecamy! :) Jest naprawdę pyszna i idealna na jesienne wieczory :)
UsuńMniam!
OdpowiedzUsuńteż tak mówimy czekolada zawsze mniam :)
Usuń😍 aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńoj tak, pychotka! :)
Usuń