Babka wielkanocna
Kochani! Święta tuż, tuż! Mamy dla Was propozycję na przepyszną, wilgotną w środku, aromatyczną, mocno pomarańczową babę wielkanocną! My kochamy szybkie, a jednocześnie pyszne propozycje!
Składniki:
150 g masła
7 łyżek cukru
szczypta soli
otarta skórka z jednej pomarańczy
odrobina olejku migdałowego
3 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1/4 puszki masy kajmakowej
3 łyżki mleka
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć mikserem, dodać sól, otartą skórkę z pomarańczy i olejek migdałowy. Następnie dodawać po jednym jajku i z każdym ucierać pół minuty. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać łyżką stopniowo z masą maślano-jajeczną.
Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Kiedy ciasto stygnie, można przygotować polewę.
Masę kajmakową wymieszać na jednolitą masę z mlekiem.
Polać babkę. Oprószyć wiórkami kokosowymi.
Składniki:
150 g masła
7 łyżek cukru
szczypta soli
otarta skórka z jednej pomarańczy
odrobina olejku migdałowego
3 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1/4 puszki masy kajmakowej
3 łyżki mleka
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć mikserem, dodać sól, otartą skórkę z pomarańczy i olejek migdałowy. Następnie dodawać po jednym jajku i z każdym ucierać pół minuty. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać łyżką stopniowo z masą maślano-jajeczną.
Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Kiedy ciasto stygnie, można przygotować polewę.
Masę kajmakową wymieszać na jednolitą masę z mlekiem.
Polać babkę. Oprószyć wiórkami kokosowymi.
Na pewno pycha :)
OdpowiedzUsuń